Attica Ventures .: Δελτία Τύπου .: Video .: Επικοινωνία .: Χάρτης Site .: English  
Attica Ventures
Μάθε για το
Venture Capital
Εταιρία Ανθρώπινο Δυναμικό Γιατί Attica Ventures Επενδυτική Πολιτική Συχνές Ερωτήσεις
Το VC Διεθνώς και στην Ελλάδα
Η Ανάγκη για VC
Ωφέλειες από το Venture Capital
Μορφές VC
Ευρετήριο Όρων Venture Capital
Χρήσιμα Links


Το venture capital διεθνώς

Το venture capital είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ και αρκετά αργότερα αλλά δυναμικά στη Μ. Βρετανία καθώς επίσης και στις άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης. Είναι πολύ νέο σαν θεσμός στην Ελλάδα (πρώτος σχετικός νόμος 1775/88) όπου όμως αναπτύσσεται, ειδικά την τελευταία πενταετία, ραγδαία. Μετά τη χρηματιστηριακή άνοιξη στην Ελλάδα και την μεταφορά τεράστίων κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις σε αγορές μετοχών, ο ενθουσιασμός των επενδυτών έχει μειωθεί και οι επενδυτές στρέφονται και θα στραφούν στο μέλλον σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Αυτό έχει συμβεί και στις χώρες όπου το venture capital ανθεί.

Η χρηματοδότηση μιας εταιρίας από ένα venture capital fund γίνεται με τη μορφή της συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο της εταιρίας, κυρίως μέσω αύξησής του. Εναλλακτικά μπορεί να δοθεί με τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Το venture capital δεν επενδύει συνήθως σε εισηγμένες εταιρίες. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα Α.Κ.Ε.Σ., που διέπει και την Attica Ventures (Ν. 2992/2002), απαγορεύει μάλιστα επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες.

Το venture capital στοχεύει σε ρευστοποίηση των συμμετοχών του και επανεπένδυση των κεφαλαίων του. Δεν στοχεύει στη διατήρηση του χαρτοφυλακίου του για πολλά χρόνια. Επενδύει με μακροπρόθεσμη προοπτική αλλά παράλληλα με ορατό χρονικό ορίζοντα εξόδου.

Επιδίωξη του venture capital είναι να συνεισφέρει σαν στρατηγικός εταίρος στη γρήγορη ανάπτυξη των εταιριών που συμμετέχει, στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής τους δομής και στην ανάπτυξη κερδοφορίας.

Το venture capital μoιράζεται με μία επιχείρηση το ρίσκο και ως εκ τούτου περιμένει να αμειφθεί με υψηλές αποδόσεις ίδιες με τις αναμενόμενες από τον επιχειρηματία.

Το θεσμικό πλαίσιο του Venture Capital στην Ελλάδα

Ο Ν.1775/88 διαμόρφωσε το πρώτο θεσμικό πλαίσιο, και ήταν περίπου απαγορευτικός ή αποτρεπτικός για τους επενδυτές. Ο ισχύων Ν. 2367/95 προσπάθησε να αναμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του venture capital χωρίς να το επιτύχει. Για το λόγο αυτό όλες οι σοβαρές προσπάθειες στηρίχθηκαν σε offshore εταιρείες (funds) υπερπηδώντας έτσι όλα τα εμπόδια (κύρια φορολογικά) και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των προσπαθειών.

Ο νόμος 2992/2002, αποτελεί την τελευταία νομοθετική ρύθμιση στο χώρο του VC παρέχοντας ευνοϊκά φορολογικά και άλλα κίνητρα. Η Attica Ventures ιδρύθηκε και λειτουργεί με βάση αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα η υπουργική απόφαση 217550 (ΦΕΚ Β΄1544) εξειδικεύει και οριοθετεί τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (Τ.Α.ΝΕ.Ο.) σε ΑΚΕΣ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ VENTURE CAPITAL
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Τελευταία Δελτία Τύπου
Εταιρικά νέα, δελτία τύπου και εκδηλώσεις
Attica Ventures: Εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης για τις εισηγμένες επενδύσεις της
Με πώληση της συμμετοχής της Attica Ventures το πρώτο μεγάλο deal της νέας ελληνικής οικονομίας
Εκδήλωση για τα 10 χρόνια της Attica Ventures: Η πρωτοπόρος εταιρεία διαχείρισης venture capital, γιόρτασε δέκα χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας και συμβολής στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Zaitech Fund

Attica Bank

Μέλος των:
EVCA HVCA


Η Εταιρία | Ανθρώπινο Δυναμικό | Γιατί Attica Ventures | Επενδυτική Πολιτική | Συχνές Ερωτήσεις
Copyright © 2004-2013 Attica Ventures - Εταιρία Επιχειρηματικών Συμμετοχών
Website Design, Maintenance & Hosting by Contact Solutions Ltd.